Asperger sindrom

Spada u vrstu autističnog poremećaja, karakteristike su mu poteškoće u socijalnoj interakciji, ograničeni su, aktivnosti i interesi su im stereotipni. Razlika između autizma i ovog sindroma je to što nema općenito zastoja u jezičnom i kognitivnom razvoju.

No, motorna nespretnost, te atipična upotreba jezika se zna često javljati.
Aspergerov sindrom je dobi naziv po Hasnu Aspergeru, koji 1944. opisuje ovu djecu s normalnom inteligencijom, ali nedostatak vještine neverbalne komunikacije, te fizičke nespretnosti.

Nakon 50 godina poremećaj ulazi u MKB i DSM klasifikaciju. Ovaj razvojni poremećaj je specifičan po tome što se bazira na nesposobnosti razumijevanja kako društveno međudjelovati.

Velika egocentričnost, ponavljanje rutina, neuobičajene zanimacije, neusklađeni pokreti su također jedan dio poremećaja. Djeca s ovim poremećajem pokazuju jako malo izraza lica osim žalosti i ljutnje.

Fantastična memorija, te glazbena nadarenost, zanimacija za više područja su jedne od odlika ovog sindroma. Mogu razgovarati o omiljenoj stvari bez prestanka, te ponavljati frazu ili riječ bezbroj puta.

Djeca koja pate od ovog sindroma skloni su boraviti u “vlastitom svijetu” te su zaokupljena svojim rasporedom i samim sobom. Neki ljudi pokazuju karakteristike autizma, no svejedno mogu imati dobro razvijene jezične vještine. Za ovaj sindrom posebno liječenje ne postoji, no, edukacija roditelja, vježbanje društvenih vještina, psihoterapija, edukacija ili primanje lijekova s jedne od mogućih opcija za samo poboljšanje pojedinca.

Postoji rizik za razvoj psihoze (mentalni poremećaj) ili poremećaj raspoloženja kao, depresija u kasnijim godinama.

Emocionalno inteligentna djeca lagano rješavaju složenije matematičke probleme na originalan način. Nije samo u igri intelektualna nadarenost već postoje i mnoge druge nadarenosti kao: jezik, umjetnost i sl. Ova djeca rano progovore, te imaju bogati vokabular.

Velika sposobnost rješavanja problema u kratkom roku je isto odlika nadarene djece. Ne uklapaju se najbolje među svoje vršnjake, te imaju probleme u školi razni poremećaji i poteškoće u učenju i sl, što može biti prepreka spoznaje i razvijanje svog dara. Često se osjećaju usamljenima i neshvaćenima stoga roditelji se moraju više fokusirati na to kako mu olakšati da se nosi sa životom u normalno, prosječnom svijetu.

Kasnije se izuzetno dobro prilagođavaju okruženju u kojem žive, no dosta puta ih se smatra čudacima. Iako se trude svim snagama “uklopiti” u neku sredinu, svejedno odskaču po interesima i razmišljanju. Vrlo bitno je da otkrite nadarenost u što ranijoj dobi djeteta kako bi ga odgovarajućim obrazovanjem te odgojem usmjerili i potaknuli.

Zbog neotkrivenosti nadarene djece, vaš mališan bi se mogao osjećati nemotiviranim i povučenim. Uz loše ocijene koje slijede često se zatvaraju u svoj svijet.