IQ blic-test

Pokušajte riješiti ovaj kratki IQ test mozgalica i provjerite svoje sposobnosti razmišljanja uz pomoć nekoliko mozgalica. Rješenja na sva pitanja se nalaze na kraju kviza.

Krenimo s pitanjima, pred vama je kviz "IQ blic-test". Kliknite na "Next".

1. 
Na izložbi

Na izložbi kućnih ljubimaca sve su životinje, osim dvije bile mačke. Sve osim dvije su psi, i sve osim dvije su ptice. Koliko je životinja na izložbi?

2. 
Čarape

Skijaš Ivica krenuo je na skijanje, ali je zaboravio čarape. Vratio se u sobu, međutim svjetlo ne radi. Nema veze, pošto Ivica zna da u ladici ima 10 pari bijelih, 10 pari crnih i 11 pari zelenih čarapa. Ali, sve su izmiješane. Koliko čarapa Ivica mora uzeti kako bi bio siguran da će imati najmanje jedan par iste boje?

3. 
Podjela deva

Stari beduin je na samrti pozvao svoja tri sina uz postelju i rekao im: "Ostavljam vam 17 deva u nasljedstvo, s tim da ih podijelite ovako: najstarijem od vas pripada polovica broja deva, srednjem - jedna trećina, najmlađem jedna devetina." Kako sinovi nisu uspjeli podijeliti deve prema očevim željama, pozvali su u pomoć seoskog mudraca. Mudrac je podijelio braći deve točno kako je njihov preminuli otac zahtijevao. Kako je on to izveo?

4. 
Stari zadatak

Ovo je poznati stari zadatak koji se spominje u spisima još iz 8.st. Seljak je trebao prevesti preko rijeke vuka, kozu i kupus. U čamac je mogao stati samo čovjek, a s njim ili vuk, ili koza ili kupus. Ako ostavi vuka samoga s kozom, vuk će ju pojesti, a ako ostavi kozu s kupusom, koza će pojesti kupus. Kad je seljak s njima, nitko nikoga ne jede. No, seljak ih je sve troje uspješno prebacio na drugu obalu. Kako je to uspio?

5. 
Duljina vlaka

Dva vlaka išla su jedan prema drugomu te se mimoišla na paralelnim kolosijecima. Prvi se kretao brzinom od 46km/h, a drugi brzinom od 62km/h. Putnik koji je sjedio u drugom vlaku primijetio je da je prvi vlak prošao mimo njega za šest sekundi. Kolika je duljina prvog vlaka?

6. 
Koliko im je godina?

Majka je imala 26 godina kada je rodila kćer, a 41 godinu kada je rodila sina. Koliko danas svatko od njih ima godina ako svi zajedno imaju 60 godina?

7. 
Krave, telad i volovi?

Stočar je prodao 100 grla stoke: krava, volova i teladi za 100000 kuna. Krave je prodao po 2000 kuna, volove po 1000 kuna, a telad po 500 kuna. Koliko je imao krava, koliko volova i koliko teladi?

Odlično! Kliknite na "Pošalji"