IQ igrice za djecu

Čudesni grašak

Na satu biologije Marko je dobio domaću zadaću od učiteljice. Ona mu je dala sjemenku čudesnog graška koju je morao posaditi kada dođe doma. Učiteljica mu je rekla da je grašak čudesan i da jako brzo raste, te da će ubrzo ispuniti cijelu njegovu sobu.

Marko je bio skeptičan, no poslušao je učiteljicu i iste večeri tog utorka je zasadio grašak u posudu i stavio na prozor svoje sobe.Kada je drugog jutra provjerio posudu, vidio je mali zeleni izdanak graška kako je provirio iz zemlje.

Već sljedećeg jutra grašak je bio duplo veći. jutro nakon toga grašak je opet bio duplo veći.

Do četvrtka sljedećeg tjedna soba je u potpunosti bila ispunjena čudesnim graškom i njegovim listovima.U petak Marko je opet imao sat biologije.

Nakon što je ispričao učiteljici što se dogodilo, ona je pitala Maju iz prve klupe. “Majo, reci nam kojeg je dana čudesni grašak ispunio pola Markove sobe ?

Čarobni broj

S ovom IQ igricom možete zabaviti svoje prijatelje. Recite prijatelju da zamisli neki broj. To može biti bilo koji broj.

Recite mu tada da zamišljeni broj pomnoži s dva. Odgovor neka si zapiše negdje gdje vi ne vidite.
Tada mu recite da tom broju doda 12 i da ponovo zapiše taj broj. Od broj koji je dobio neka oduzme 3 i ponovo zapiše rezultat.

Sada mu recite da tom broju koji je dobio doda 5. Kada to izračuna recite mu da dobiveni broj podijeli s dva. Od broj koji je dobio neka oduzme broj koji je zamislio.

Recite mu sada da možete pogoditi broj koji je izračunao. On Vam neće vjerovati. Broj koji je ostao zapisan na papiru potražite na dnu stranice.

Zbunjeni konjić Jura

Konjić Jura je otputovao na selo kod prijatelja Ivana. Na ulazu u štalu sreo je dva miša kako čuvaju svoja vrata. Svaki je miš stajao ispred jednih vrata i nije ga puštao unutra.

Jura je već bio ogladnio i htio je ući.”Maknite mi se s puta” povikao je Jura na miševe. “Dopušteno ti je ući samo na jedna vrata” šapnula mu je mačka Micika u prolazu. Iza jednih vrata je posuda s puno mrkve i još jedna posuda s puno vode. Iza drugih vrata nema ničega.

“Ali kako ću znati iza kojih vrata se krije voda i hrana” upita Jura Miciku.”Pitaj jednog od miševa” odgovorila mu je Micika. No smiješ pitati samo jednog miša jednom. Jedan miš uvijek govori istinu a drugi uvijek laže.

Jura se zamislio i nije znao koje pitanje treba postaviti da bi ušao u štalu. Znaš li ti koje bi pitanje dalo pravi odgovor ?

Odgovor potražite na dnu stranice.

Odgovori

Odgovor 1 : Kako čudesni grašak raste duplo svaki dan, soba je bila ispunjena do pola 1 dan ranije nego što je bila ispunjena u potpunosti, točan odgovor je u srijeda drugog tjedna.

Odgovor 2: Broj koji je ostao zadnji zapisan je broj uvijek 7 🙂

Odgovor 3: Jura bi trebao pitanje postaviti na ovaj način. “Kroz koja vrata mi drugi miš rekao da moram proći kako bi došao do mrkve i vode ?” Ako bi to pitao miša koji stalno laže, on bi mu rekao da bi drugi miš koji govori samo istinu rekao da prođe kroz kriva vrata. Kada bi pitao miša koji govori samo istinu, on bi mu rekao na koja vrata bi ga uputio lažljivi miš. Tako da je Jura sada znao, na koja god vrata mu kažu da treba ići prava su vrata ona druga.