Kako povećati inteligenciju

Inteligencija – kako povećati inteligenciju, biti bolji, vježbe za mozak

Prvi testovi nastali su u Francuskoj, osmislio ih je Alfred Binet. Smisao testa inteligencije leži u tome da se mogu pomoću njega raspoznati “normalna” djeca od djece koja imaju poteškoća u učenju. Testovi se kasnije još razrađuju u Americi pod okriljem Lewis Termana te je nastao Stanford-Binetov test inteligencije..

Test inteligencije mjeri koliko ste inteligentni u odnosu na ostatak populacije. Rezultat od 100 kvocijentni bodova je neki prosjek. Ako ste inteligentniji tada će i Vaš rezultat biti viši, a ako niste onda će biti niži. Navodno oko pola populacije postigne rezultat između 90-110 na standardnom testu.

Oni koji postignu manje od 70 smatraju se nisko inteligentnima. Inteligencija ovisi o par faktora. Na nju može utjecati društvo, genetika, okolina. S obzirom na to da ne možemo s velikom preciznošću izmjeriti inteligenciju, na rezultat možemo utjecati na veoma jednostavan način.

Slušanje Mozarta dokazano je da poboljšava živčanu aktivnost u mozgu, jednako kao i mentalne sposobnosti. Djeca koja su pohađala glazbene škole su više inteligenta (prema istraživanjima) od djece koja nisu. Ako ništa drugo, klasična glazba će Vas opustiti te će mozak raditi efikasnije.

Naši mozgovi se oslanjaju na masne kiseline kako bi mogli funkcionirati. Ako mozak ne dobiva dovoljno masnoće. počinje trošiti zalihe. Ako mozak ne dobije potrebne masnoće na duže vrijeme dokazano je da može čak i “blokirati”. Teško nam pada koncentracija, nesuvisli govor, gubitak pamćenja.

Prehrana treba biti raznovrsna te bogata voćem i povrćem. Kako bi Vaš mozak u potpunosti funkcionirao potrebno mu je dovoljno sna. Pomoću spavanja mozak može preraditi informacije, rješavati probleme i počistiti nered koji je ostao iza onih “nevažnih” misli tijekom dana koje smo imali. Također možete povećati svoju inteligenciju tako da vježbate svakodnevno svoj um.

Rješavanje križaljki, zagonetke, kvizovi pa čak i bingo se pokazao kao vježba za održavanje Vae mentalne sposobnosti. Studiji su pokazali da mentalne vježbe mogu povećati inteligenciju čak i do 8%. Najbitnije od svega je da si ne smijete slati negativne poruke: Nisam sposoban, živčan sam, strašljiv, nervozan, umoran, sigurno neću proći ispit ili dobiti posao i sl. u takvom slučaju se i Vaš mozak onda tako ponaša.

Dakle, percipira sve negativno te onda šalje i takve signale Vašem tijelu. Puno više biste postigli kada bi cijelo vrijeme razmišljali pozitivno.