Vježbe za mozak

Puno ljudi se trudi dovesti i održavati svoje tijelo u savršenoj kondiciji. Odlaze u teretanu, paze na svoju prehranu, te paze na to kako su uređeni i obučeni. Zdravo i korisno je brinuti se za svoje tijelo, ali isto tako potrebno je brinuti se za svoji um. Kako bi vaš um i moždane sposobnosti bile u što boljoj formi, potrebno je raditi vježbe predviđene za stimuliranje i razvoj uma i mozga.

Vježbe sjećanja

Sjećanje je od iznimne važnosti za normalno funkcioniranje mozga, te se preporučuje da svakodnevno vježbate i poboljšavate svoju sposobnost prisjećanja i pamćenja informacija. Neke od metoda za poboljšanje sjećanja su slušanje nove glazbe, te da prilikom slušanja pokušate zapamtiti riječi pjesme. Uz to, možete pokušati s vježbom snalaženja u mraku ili izvođenja raznih poslova i zadataka sa suprotnom rukom od one koju inače koristite. Sve navedene vježbe služe kako bi ojačale veze između neurona u mozgu što će vam omogućiti lakše i brže pamćenje veće količine informacija.

Obraćanje pažnje

Pažnja je također bitna u svakodnevnom životu i svim vrstama poslova i zadataka koje morate raditi. Uz dobru pažnju lakše ćete obavljati zadane radove, kao i veću količinu zadataka odjednom. Ono što vašu pažnju koči je rutina, svakodnevno obavljanje istih zadataka bez razmišljanja, te stoga, potrebno ju je razbiti kako bi vaš mozak počeo opet i više obraćati pažnju na svoju okolinu i rad. Pokušajte ići novim nepoznatim ulicama i putevima kući ili na posao, te pokušajte za vrijeme hodanja, jogginga ili trčanja slušati audio knjigu. To će vam potaknuti mozak na obraćanje pažnje na sve detalje.

Jezične vježbe

Cilj ove vježbe je poboljšanje vaše mogućnosti za pamćenje, prepoznavanje i razumijevanje poznatih i novih riječi. Učenjem novih riječi povećat ćete svoj vokabular, znanje gramatike te ostvarivati nove veze između riječi u mozgu. Neki od popularnih načina za vježbe jezika su rješavanje križaljki, čitanje članaka o temama koje vam nisu poznate, učenju novih riječi iz rječnika i jednostavno razgovaranje s drugim ljudima.

Logičke vježbe

Kako što brže, lakše i efikasnije postići svoj cilj je smisao ovih vježbi. Logiku koristimo svaki dan u svim vježbama bez da razmišljamo o tome, razmišljamo on najboljim radnjama za poslove koje moramo napraviti, na što trebamo paziti prilikom obavljanja poslova, koje su moguće posljedice koje će nastati kao uzrok naših radnji, te mnoge druge. Kako bi što brže i što efikasnije mogli razmišljati, jedna od predloženih vježbi su, igrice. Po mogućnosti one koje zahtijevaju strategiju, planiranje, razmišljanju o posljedicama i sl. Uz takvu vježbu, s lakoćom ćete se moći snaći u bilo kakvoj situaciji koja se pojavi.