Kako povećati IQ

Kako povećati Iq – kvocijent inteligencije, savjeti i vježbe

Svi koji su ikada polagali test inteligencije sigurno su se zapitali “Može li se ovaj rezultat popraviti ?“. Naravno da može, ako Vas zanima kako čitajte dalje.

Ne toliko davno ljudski IQ je smatran za genetskom činjenicom koja je određena rođenjem i naknadno ju je nemoguće popraviti. No istraživanja znanstvenika dokazala su da ova tvrdnja ipak nije točna. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan od strane Susanne Jaeggi i njezinog kolege Martina Buschkue je utvrdilo da ljudska fluidna inteligencija može biti popravljena.

Kada je u pitanju popravljanje kvocijenta inteligencije , veliki je broj znanstvenika zaključio da to nije moguće. Naša istraživanja, međutim pokazuju da je naš mozak plastičniji nego što smo mislili.

Prema nalazima istraživanja, većina IQ testova mjeri dvije vrste inteligencije, kristalnu i fluidnu. Za rješavanje problema, kristalna inteligencija se oslanja na postojeće vještine, znanje i iskustvo iz dugotrajne memorije.

Fluidna inteligencija se za rješavanje problema oslanja na našu sposobnost razumijevanja veza između različitih koncepata. Fluidna je inteligencija neovisna o našim prethodnim znanjima, vještinama i iskustvu a funkcionira s informacijama iz kratkotrajne memorije.

Znanstvenici su utvrdili da se ova vrsta inteligencije može popraviti.

Kvocijent inteligencije se može popraviti. Osoba može popraviti svoje rezultate ako primjenjuje neke određene vježbe. Donosimo nekoliko vježbi, uz napomenu da ih nikako ne trebate raditi sve odjednom jer će forsiranje vježbanja postići suprotan učinak.

Pišite – stvorite redovnu naviku zapisivanja vlastitih misli. Za pisanje kažu da je najbolja “mentalna gimnastika” potiče usredotočenost, kreativnost i logiku. Testirajte svoju logiku kroz naše testove

test kreativne logike
test čiste logike

Čitajte – Iako je jedna knjiga tjedno možda preveliki izazov za većinu nas, čitanjem knjiga zapravo odmaramo dijelove našeg mozga.

Gledajte fikciju – televiziju, drame, kazalište, Svijet fikcije nas tjera da se zamišljamo u fiktivnim ulogama koje nemaju previše veze s našim svakodnevnim mislima koje nas najviše umaraju.

Mijenjajte hobije – redovno se upuštajte u nove aktivnosti. Ne ograničavajte se samo na jednu specifičnu vještinu kroz dugo vrijeme. No s druge strane, ne shvatite ovo kao razlog da stalno mijenjate hobije, pokušajte razviti dublji interes za ono čime se bavite.

Rješavajte križaljke – slažite puzzle i rješavajte križaljke, time čuvate oštrinu uma i razvijate vještinu učenja.

– riješite neku od naših mozgalica
izbacite uljeza iz niza pojmova

Natječite se – Igre koje uključuju konkurenciju i strategiju odlične su za razvoj logike.

Razbijte rutinu – ne jedite stalno isti doručak u isto vrijeme na istom mjestu, promijenite lokaciju spavanja itd

Raspravljajte – sudjelujte u prijateljskim raspravama, time preispitujete svoje stavove i razvijate vještinu zaključivanja.

Podučavajte – kada nekoga nečemu podučavate tada i sami cijelu stvar sve više i dublje razumijete. Imate li djecu nagovorite ih na rješavanje dječjih mozgalica (bez brige, donosimo i točne odgovore 🙂 )