Rorschach test

Rorschach test ili test mrlja – što je to?

U psihoanalizi koriste se različiti testovi za procjenu psihičkog stanja osobe. Jedan od takvih testova je i Rorschach test ili test mrlja.

Hermann Rorschach bio je švicarski psihijatar koji se koristio, za to vrijeme, inovativnom metodom procjene ličnosti i psihičkog stanja. Kapnuo je na komad papira tintu, zatim je taj papir presavinuo i dobio simetričan, nedefiniran oblik. Zatim je takva papire pokazivao bolesnicima i na osnovu odgovora, odnosno neodgovora izbacivao one koji nisu izazvali odgovor i reakciju.

Tako je dobio 10 listova koji sačinjavaju test. Mrlje ili inkblots ne predstavljaju apsolutno ništa te nemaju stvarne i prepoznatljive elemente.

Inkblots – test bez točnih i netočnih odgovora
Metodologija testa je takva da psihijatar i bolesnik/ispitanik sjede jedan nasuprot drugome u kontroliranoj i opuštenoj atmosferi. Psihijatar ispitaniku pokazuje 10 inkblotsa. Pet inkblotsa su crne boje , dva su crne i crvene boje , a tri su šarena.

Nakon što psihijatar pokaže svih 10 inkblotsa i ispitanik odgovori što vidi na svakom od njih test se ponavlja s razlikom što sada ispitanik mora reći gdje vidi ono što je u prvom krugu odgovorio. U drugom krugu ispitanik inkblotse može držati i okretati.

Cilj testa je dati kognitivne i osobne varijable kao što su motivacija, percepcija. Rorschach test daje uvid u inteligenciju bolesnika ili ispitanika, njegovu kulturološku pripadnost, anksioznost, odnos prema zbilji te još niz drugih rezultata.

Ovaj test kao i bilo koji projektivni test nema točne ili pogrešne odgovore. Da bi ga se provelo potrebna je osoba, liječnik koji je certificiran za njegovo tumačenje i provođenje. Test je vrlo cijenjen u psihoanalizi.

Provodi se kao dijagnostička metoda i u pravilu se ne provodi ako ne postoji sumnja na neki od poremećaja kao što su poremećaj ličnosti, anksioznost, neuroza ili psihoza.

Međutim kao i puno drugih metoda i teorija u psihoanalitici tako i Rorschach test neki smatraju nedovoljnim kako bi se postavila dijagnoza za bolesti.

Dosta o ozbiljnim temama, vrijeme je za malo zabave, ako još niste riješite neki od naših testova inteligencije, čekaju vas lagani test inteligencije, tu su i slikovni test kvocijenta inteligencije, popularni izbaci uljeza iz niza pojmova, 3D IQ test, mozgalice i još puno puno raznih testova.